Rundvisning
Tanghuse er et stykke unik kulturhistorie og en helt særlig bygningstype, der kun findes bevaret på Læsø. Husenes markante tangtage er i århundreder blevet lavet af et af de byggematerialer, der var nok af på øen: Ålegræs. Tag med ud i Kattegat og oplev et af de få tilbageværende tanghuse, som indgår i Realdania By & Bygs samling af egnsbyggeskik.
Engang var der 300. I dag er der kun ca. 20 tanghuse tilbage. Et af dem er Kalines Hus; et 150 år gammelt tangtænget længehus, som Realdania By & Byg i 2010 købte og gav en nænsom restaurering inklusive frisk tang på taget.
Huset kendes som 'Kalines Hus'; en forkortelse af navnet Karoline, som var navnet på en af husets tidligere beboere. Det var skik og brug på Læsø at opkalde husene efter kvinderne, der boede i huset og ofte også ejede dem, da Læsøs mandlige befolkning var til søs i lange perioder.
Rundvisningen går tæt på den helt særlige bygningstype samt arbejdet med at høste, tørre, 'rulle vasker' og meget mere om tang som byggemateriale.
Realdania By Byg Klubbens vært byder velkommen. Herefter viser arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Jørgen Søndermark rundt og fortæller om restaureringen af huset og genoplivningen af tangtaget.
Huset er beboet. Det er ikke muligt at fotografere indenfor.
Kalines Hus med tangtag udført med vaskervold repræsenterer en historisk egnsbyggeskik og en helt særlig kulturarv, der er unik for Læsø. Huset er et fysisk vidnesbyrd om den kultur, natur og det liv, der siden 1200-tallet har præget udviklingen på Læsø.
Et korrekt lagt tangtag spås at kunne holde i op til 300 år. De ikke-giftige og CO2-neutrale tangtage samt de håndværksmæssige traditioner og erfaringer opsamlet gennem flere hundrede år kan derfor være vigtig inspiration i forhold til at løse de problematikker inden for bæredygtighed, som verden i dag står overfor.