Rundvisning
Kræver medlemskabBellahøj, Bredalsparken og et utal af skoler, fabrikker og kontorhuse. Svenn Eske Kristensen var en af efterkrigstidens mest produktive arkitekter og er blevet kaldt for velfærdsstatens arkitekt. Oplev arkitektens sommerhus ”Esken”, der afspejler hans idealer om den gode bolig og godt håndværk.
Kongelig bygningsinspektør og arkitekt Svenn Eske Kristensen var en af efterkrigstidens mest produktive arkitekter. Hans eget sommerhus ”Esken” fra 1954 i det naturskønne område "Bjergene" i Odsherred er et af de mest markante og fremtrædende eksempler på hans virke. Den gennemtænkte arkitektur og store håndværksmæssige kvalitet gør sommerhuset til et enestående værk i dansk sammenhæng.
Kristensen markerede sig stærkt i boligbyggeriets udvikling fra 1950’erne og frem med krav og holdninger til den gode bolig. Han arbejdede ivrigt for at gøre boligbyggeriet både billigere og bedre, og han blev foregangsmand for industrialisering af byggeriet ved at bruge præfabrikerede elementer. På den måde har Svenn Eske Kristensen haft stor indflydelse på udviklingen af forstæderne omkring København og vandt deraf tilnavnet ”velfærdsstatens arkitekt”.
Arkitekturen associerer til en æske, der består af to kontrastfyldte bygningskroppe. Samtidig er navnet på huset en reference til familiens og arkitektens mellemnavn 'Eske'.
Realdania By & Byg Klubbens vært byder velkommen. Herefter fortæller restaureringsarkitekt og forfatter Dorthe Bendtsen om arkitekten og huset. Der er tid til selv at gå rundt og se huset og haven.
Huset er beboet og møbleret. Det er ikke muligt at fotografere.
I 1954 skaber Kgl. Bygningsinspektør Svenn Eske Kristensen et fristed for sig selv og familien i det frodige landskab ved Fårevejle på Vestsjælland. Med huset, kaldet 'Esken' som en reference til familienavnet, viser velfærdsarkitekten sit formåen ud i at kombinere moderne materialer og familiemønstre med det gode håndværk.
Esken er overalt kendetegnet ved smukt forarbejdede detaljer og bygningsdele i træ udført med stort håndelag. Tømmer der samles med trænagler, gulv af træklodser og spånbeklædning på første sal er blot få af mange detaljer i huset, som leder tankerne hen på et urgammelt håndværk og byggeteknikker, som er dybt forankret i nordisk arkitektur. De mange detaljer i træ er samtidig meget personlige for Eske Kristensen, der havde en stor forkærlighed for materialet.