Skip to main content
Home

Medlemsfordele

Arrangementer
Udgivelser

Om os

Home

Rundvisning

Kræver medlemskab

Gentoftes grimmeste - PHs eget hus

Om arrangementet

Et tapet med nøgne damer, jernvinduer malet røde, og en facade af rå beton. PH’s hus fra 1937 var på mange måder en arkitektonisk lussing til borgerskab, fagfæller og samfund. 

Poul Henningsens hus er opført på en stærkt skrånende grund i Gentofte i 1937. Med valget af simple, industrielle byggematerialer som fx præfabrikerede betonblokke, tagpap og vinduer af jern malet med rød blymønje, stod huset i skærende kontrast til borgerskabets omkringliggende villaer med alskens pomp og pragt.

Set med tidens øjne og med PH’s egne ord udgjorde det ”et af Gentoftes grimmeste huse” – også indvendig, hvor et erotisk tapet med nøgne damer pirkede til tidens pænhed. Her var ingen rum var finere end andre. Huset var et opgør med traditioner, konventioner og pænhed, men det var også et varsel om nye måder at leve, bo og bygge på. 

I 1995 blev huset fredet og i 2014 det købt af Realdania By & Byg. Efter en omfattende restaurering står huset igen som oprindeligt i form, farver og rum og er et levende udtryk for samfundskritikeren, lampemageren og revyforfatterens holdning til familieliv og byggekunst.

Program

Arkitekthistoriker og projektleder i Realdania By & Byg, Astrid Weiss, fortæller om husets arkitektur og historie, og om Realdania By & Bygs restaurering. Derefter er der mulighed for at se nærmere på huset og haven.

Billeder af huset

Soveværelset i PH's eget hus er nu igen prydet af tapetark præget med et motiv af Albert Naur med frodige, nøgne kvinder i et grafisk rudermønster.
PH's hus er opført i betonelementer - det gælder også den spinkle trappe til bagdøren i gavlen mod vejen. Gitterværket i jern er malet i blymønjerød.
Gennem spisestuens røde dør- og vinduesparti er der adgang til terrassen.
Den store stue midt i huset, der strækker sig i hele husets bredde. Herfra åbner eller lukker skydedøre mod spisestuen og tegnestuen. Stuens store pejs er på den ene side malet i loftets blå farve.
Husets mange niveauer og skydedøre – her ind til stuen – skabte gennemkig og åbne forbindelser, hvilket var helt utænkeligt i den borgerlige villa.

Om huset

En provokation

PH udtalte til Arkitekten i 1938: ”at en af udfordringerne ved et rækkehus med stueplan og første sal er, at opdelingen adskiller dagliglivet på to etager, samtidig skaber det ikke den isolation, man har behov for, når man vil have fred.”

Med huset i Gentofte, var PH’s intention at prikke til folk, provokere, udfordre vanetænkning – og det kan man se på flere måder i rumforløb, valget af farver og materialer. Huset kan se som et varsel om en ny måde at leve og bo på.

Andre oplevelser til dig