
Tag med til Lolland, og oplev arven fra stændersamfundet på egen krop. Vi skal både på rundvisning i husmandsstedet Stines Hus fra 1770, overnatte i den nærliggende Pederstrup Bed & Breakfast og deltage i 'Den sidste greves middag' på herregården. Hør arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Anders Brüel, fortælle om restaureringen af Stines Hus, der som et af de sidste huse endnu står med den egnskarakteristiske tækkede gavl, og tag med museumsinspektør fra Reventlow Museet Pederstrup på en arkitekturhistorisk rejse fra landboreformernes fattigmandshuse til Grev Reventlows klassicistiske herregård, Pederstrup.
Træd indenfor i Stines Hus navngivet efter Stines Dath, husets sidste beboer. Huset har siden 2019 været en del af Realdania By & Bygs ejendomsportefølje. Med sin holstenske mønning og tækkede gavl er det lille husmandssted fra 1770 er et enestående og usædvanligt velbevaret eksempel på lollandsk egnsbyggeskik. Hør arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Anders Brüel, fortælle om huset, der i dag står gennemrestaureret og farvesat med repekt for dets ydmyghed, og hør museumsinspektør ved Reventlow Museet Pederstrup, og historiker, Louise Sebro, fortælle om livet i det lille hus fra landboreformernes tid til Stines Daths død.
Blot 10 min fra Stines Hus ligger herregården Pederstrup, hvor den mægtige grev Reventlow huserede. Her indtager vi vores frokost, og bagefter tager Louise Sebro deltagerne med rundt på en særrundvisning på herregården Pederstrup. Hør om den moderne 1700-tals families livssyn, se det klassicistiske herresæde og få alle de gode historier om kærlighed, ægteskaber, børn og livsanskuelser, der knytter sig til den fornemme familie.
Pederstrup har en rig historie, der går tilbage til middelalderen, men er i dag mest berømt som den indflydelsesrige adelsslægt Reventlows sæde i over 200 år. I dag danner arkitekt C.F. Hansens klassicistiske hovedbygning derfor en ganske selvfølgelig ramme om Reventlow Museet som en del af Museum Lolland-Falster.
Herregården danner også ramme om aftenens festmiddag. Den sidste Reventlow på herregården døde i 1929, men han nåede at fejre sit storslåede 25-års-jubilæum i 1918. Denne fest genskaber madkulturprojektet EGN.
Vi overnatter i herregårdens gamle forpagterbolig, der i dag er indrettet som Bed & Breakfast. Opholdet afsluttes med morgenmad den følgende dag. Læs mere her: Pederstrup B&B
Festmenu:
- Forret: Langtidsimret oksesuppe med souffléboller, urteolie og sæsongrønt.
- Hovedret: Confiteret kartoffel med citrontimian og brunet smør. Langtidsbraiseret kalveskank med rødvinssauce. Sprød kålsalat med syrlige citrusfrugter.
- Dessert: Vanijeparfait med karameliserede nødder og bærsauce.
Til middagen serveres enten saft, øl eller vin.
Læs mere her: EGN-arrangement: Jubilæumsfest på Pederstrup
Program
Lørdag den 23. april:
- Kl. 11:30. Velkomst og rundvisning for opholdsdeltagere på Stines Hus v. Anders Brüel og Louise Sebro.
- Kl. 13.00. Frokost på Pederstrup Herregård.
- Kl. 13.30. Rundvisning på Pederstrup Herregård ved Louise Sebro.
- Kl. 15.30. Check-in på B&B Pederstrup.
- Kl. 16.00. Dørene åbnes til jubilæumsmiddag på Pederstrup Herregård. Middagen serveres i ridehuset kl. 17.45.
- Kl. 22.00. Middagen slutter.
Søndag den 24. april:
- Kl. 8.00. Morgenmad.
- Kl. 10.00. Check-ud.
Ønsker du ikke at overnatte?
Du kan købe en samlet billet til de to rundvisninger inkl. frokost.
Rundvisning: Husmandssted og herregård