Rundvisning
Tag med på tur gennem ny bebyggelse, grønne parkstrøg og langs kanten af den storslåede strandeng på Søndre Havn i Køge. Undervejs bliver vi klogere på hvordan Køge Kyst-projektet arbejder med at sikre den nye bydel mod oversvømmelse og samtidig skaber rammer for livskvalitet og biodiversitet.
Køge er en af de 10 danske kystbyer, der er udpeget som særligt udsat i forbindelse med havvandsstigninger og stormflodshændelser. Hele bymidten, inklusive Køge Kyst området, ligger lavt og tæt op ad Køge Bugt, og når det stormer kraftigt, er vandet gentagne gange blevet presset op i Køge Å, der løber gennem byen. Samtidig skal Køge, som alle andre danske byer, også sikre sig mod det vand, der kommer fra oven.
På den guidede tur kommer vi rundt i Søndre Havn, som er den mest kystnære del af Køge Kyst projektet. Vi starter med en kort introduktion til det samlede byudviklingsprojekt, hvorefter vi bevæger os gennem bebyggelsen og frem til de grønne ’almindinger’. Næste stop er ’Engkanten’, hvor vi skal promenere på kanten mellem byen og den store Strandeng, der er anlagt som en del af projektet. Til slut går turen gennem bebyggelsen og flere grønne korridorer.
Undervejs vil vores to værter fra Køge Kyst-projektet gøre os klogere på, hvilken rolle de grønne byrum spiller for klimasikringen af Søndre Havn, og hvilken betydning de har for områdets beboere i dagligdagen. Vi skal også høre om, hvordan løsningerne spiller sammen med Køge Kommunes planer for en højvandsport i havnen og et nyt dige syd og nord for byen.
Realdania By & Byg Klubbens vært byder velkommen. Herefter guider to konsulenter fra Køge Kyst-sekretariatet os rundt på turen gennem området, mens de fortæller om bydelen, udviklingen og den indbyggede klimatilpasning.
Køge Kyst skal forbinde Køges eksisterende bymidte med vandet på tværs af jernbane og to brede trafikerede veje.
Udviklingen sker i tre delområde: Søndre Havn, Stationsområdet og Collstrupgrunden.
Søndre Havn transformeres i disse år fra industrihavn til et moderne boligområde. De første elleve boligkarréer er indflyttet, og resten er planlagt til de kommende år.
I Stationsområdet er der anlagt et helt nyt handelskvarter, som med enkeltbutikker langs et bugtet stræde er et alternativ til de mange storcentre. Her er det nye byggeri tæt forbundet med de gamle handelsgader, og bygningerne er opført i en skala, der er meget tæt på den eksisterende bebyggelse.
Collstropgrunden skal i de kommende år udvikles til et nyt byområde centralt i Køge, hvor det er tanken, at der i høj grad skal være kulturerhverv.
Foruden arealudviklingen af de tre delområder, anlægger Køge Kyst ny infrastruktur, som skal binde hele byen bedre sammen og være med til at åbne byen mod vandet.
En ny vejtunnel åbnede i 2016 og leder nu biltrafikken nord om bymidten, og en tyve meter bred bro over Køge Station åbnede i 2018 som en ny forbindelse for fodgængere og cyklister, der samtidig er et nyt byrum og opholdssted.
I løbet af de kommende år anlægger Køge den tredje forbindelse - en lys og bred underføring for fodgængere og cyklister mellem Kulturtorvet og Havnepladsen.