I 2022 sætter Realdania By & Byg Klubben fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen, Jørn Utzon og Karen & Ebbe Clemmensen, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Èt af disse er arkitekt Arne Jacobsens SAS Royal Hotel midt i København.
SAS Royal Hotel "placerer sig i kraft af en sofistikering af detaljer, farveholdning og rasteret i curtain wall'en i den globale elite. SAS-bygningens jadebetonede superblok, som på magisk svævende vis eksisterer i overblændinger mellem krystallinsk skarphed og drivende skyer". Således skriver Carsten Thau og Kjeld Vindum i kæmpeværket ’Arne Jacobsen’ skyskraberen mellem Vesterport og Hovedbanegården i København.
Hotellet blev opført i 1960, hvor luftfartstrafikken rigtig havde fået luft under vingerne. Det blev opført i den internationale stil, som Jacobsen var tiltrukket af, og udmærker sig ved sin abstraktion, den serielle regularitet og den stramme formskematik.
Det var dog ikke alle, som straks elskede den grålige kæmpe. En spøgefuld samtidig kritiker navngav den ’hulkortet’, og lod dermed en reference til tidens EDB-formåen stå tilbage.
SAS Royal Hotellet er verdens første designerhotel med møbler som Svanen, Ægget og Dråben tegnet specifikt til formålet. Møblerne, der i dag hører til blandt klassikerne, prægede hotellet fra foyer til penthouseetage. Til værelsernes indretning fandt Jacobsen inspiration i byens farver – kirketårnenes kobbertage, de røde murstensbygninger og de grønne nuancer fra træer og parker.
I dag står endnu ét værelse, nummer 606, tilbage med sin helt oprindelige indretning. Det er en af verdens mest fotograferede hotelsuiter. Oplev værelse 606, nyd en drink i loungen og hør mere om Arne Jacobsen i selskab med Realdania By & Byg Klubben.
Arne Jacobsen tegnede SAS Royal Hotellet, mens han boede i sit smukke rækkehus, Strandvejen 413, i Klampenborg. I den smalle tegnestue i husets kælder sad han og hans ansatte tæt pakket og udviklede nogle af arkitektens største og mest prestigefyldte værker. Nogle gange skulle der mere albuerum til, fx da Arne Jacobsen skulle formgive Svanen. Denne blev udviklet 1:1 i husets garage. I dag ejes huset af Realdania By & Byg.