Skip to main content
Home

Medlemsfordele

Arrangementer
Udgivelser

Om os

Home

Rundvisning

Glasalstrup

Billeder af bygningen

Detalje af vægbeklædning i Glasalstrup – lodrette trælister monteret på baggrund af hessian.
Storrum i Glasalstrup med centralt placeret kerne i trælameller.
Luftfoto af Glasalstrup viser bygningens karakteristiske gitterstruktur i beton – et stramt, modulært net i grønne omgivelser.
Storrum i Glasalstrup med modulært loft og gennemgående glasfacader – et lyst og åbent kontormiljø med udsigt til grønne omgivelser.
Bygning med søjler og horisontale betonelementer, omgivet af græs og træer under blå himmel.

Om bygningen

Brutalistisk 60'er kontor

Glasalstrup er opført i 1965-66 af arkitekt Knud Blach Petersen som administrationsbygning for glasfirmaet J.A. Alstrup. Ejendommen markerer et nybrud inden for beton og repræsenterer brutalismen i Realdania By & Bygs samling af historiske ejendomme.

Administrationsbygningen er en af de mest markante ejendomme blandt 60’ernes og 70’ernes erhvervsarkitektur. Den er opført i Aarhus-forstaden Hasselager og tegnet af Knud Blach Petersen, som mere end nogen anden arkitekt har sat sit fingeraftryk på Aarhus i sidste halvdel af det 20. århundrede.

Bygningen er opført i armeret beton støbt på stedet. Det enorme betongitter af en tagkonstruktion bliver båret af en række betonsøjler, som får det til at se ud som om, at taget svæver en meter over en let glasboks. De adskilte og synlige konstruktioner, som kontrasterer hinanden, var et markant udtryk i den modernistiske arkitektur; velsagtens bedst kendt hos Mies van der Rohe, som i 1968 gør virtuost brug af det i Neue Nationalgalerie i Berlin.

Betongitteret udgør 240 felter med en række ovenlys, der bringer dagslys ind i glasboksen, som oprindeligt er opført som et knap tusind kvadratmeter søjleløst kontorlandskab med store gulv-til-loft-vinduer og kvadratiske ovenlys med et innovativt ventilationskoncept. Lokalet er et af de tidligste eksempler på et åbent kontorlandskab i Danmark, hvilket i 1960’erne var inspirerende nytænkning hentet fra Tyskland, men mest udbredt i USA.  

Andre oplevelser til dig