Rundvisning
Oplev en fungerende vandmølle, et stuehus med dekorative bemalinger og en avlsgård i bindingsværk, når Realdania By & Byg Klubben i selskab med arkitekt Lise Christensen besøger Gammelby Mølle ved Fredericia fra starten af 1800-tallet.
Gammelby Mølle med stuehus og avlsgård udgør et samlet kulturmiljø, der vidner om vandkraftens betydning og anvendelse i dansk landbokultur før industrialiseringen. Realdania By & Byg købte Gammelby Mølle i 2021 og begyndte en omfattende restaurering. I efter 2024 stod den 200 år gamle mølleejendom igen i al sin pragt.
Gammelby Mølle hører til en bygningstype, som i dag er overflødig, men som i århundreder har været et essentielt omdrejningspunkt for livet i Danmark. Vandmøllens kraft kunne overføres til maskiner, som kunne male korn, forarbejde klædestof, tærske korn, og meget mere. Møllens mekanik og funktion er udviklet og forfinet gennem århundreder. Dens bidrag var lige så væsentlig i det før-moderne samfund, som kulkraft blev i det industrialiserede samfund, og som computeren er det i dag.
På Gammelby Mølle er al mekanikken i træ stadig intakt, møllehjulene drejer, vandet bruser, og kværnene med tandhjul og gearkasser snurrer. I datiden var mølleren en holden mand, og det vidner stuehuset og avlsgården om. Gården er holdt i et rigt bindingsværk, og i stuehuset er stadsestuen dekoreret med motiver malet i hånden. Det betagende landskab omkring Gammelby Mølle med mølledam og høje træer er en del af stedet fortælling.
Realdania By & Byg Klubbens vært byder velkommen. Herefter tager arkitekt i Realdania By & Byg Lise Christensen deltagerne med rundt på ejendommen og fortæller om arbejde med at restaurere og sikre møllen for fremtiden. Vi kigger ind i møllen og ser, hvordan den fantastiske mekanik i træ fungerer.
Vandmøller har bl.a. været anvendt til maling af korn, tærskning samt til stampemølledrift. Vandmøllens udseende afhænger af vandet, som den knytter sig til - ligger det højt eller lavt, hvordan er gennemstrømningen og faldet?
Der har været forskellige typer af vandmøller afhængig af, hvordan de ’griber’ vandet. Men fra anden halvdel af 1600-tallet kom overfaldshjulet til at dominere driften. Gammelby Mølle er med to overfaldshjul. Her ledes vandet hen over toppen af hjulene, hvor det falder ned over hjulenes skovle. Vandet tynger skovlene, der sidder fast på et hjul, der derved drives rundt. Hjulene sidder på en tværgående aksel, som ligeledes drejer og er koblet til selve kværnene inde i mølleriet, som herved sættes i funktion.
På Gammelby Mølle findes endnu tre originale kornkværne, et gearkasseloft samt spor efter en stampemølle, der fx kunne anvendes til klædefremstilling.