Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Gammelby Mølle – første kig efter restaureringen

tirsdag den 12. november kl. 15:00 - 16:30
Gammelby Møllevej 62, 7000 Fredericia
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Med et vældigt stråtag, kridhvide tavl og bindingsværk duftende af linolie står den stolte Gammelby Mølle imponerende og smuk i efterårssolen mellem de store træer i Elbodalen ved Fredericia. Restaureringen er bragt til ende, og Realdania By & Byg Klubbens medlemmer får som de første mulighed for at komme indenfor.

Derfor skal du med til Gammelby Mølle: 

  • Du kommer indenfor 
  • Du hører arkitekten fortælle om restaureringen. 
  • Du får indblik i dansk arkitekturhistorie og arbejdet med at bevare gamle bygninger.

Gennem tre år er Gammelby Mølle med avlsgård, stuehus og mølle vendt og drejet i kyndige hænder. Nu har håndværkerne endelig nedlagt deres værktøj. Og Gammelby Mølle står klar til at lægge endnu et kapitel til sin 500 år lange historie.

Tag med Realdania By & Byg Klubben på rundvisning i selskab med arkitekten før alle andre og oplev den imponerende forvandling af den 200 år gamle avlsgård, der nu står med et mægtigt sammenhængende stråtag, funklende bindingsværk og et væld af historiske bygningsdetaljer.

Træd indenfor i det fredede stuehus fra 1837, der står i klassicismens farver, og hvor de historiske vægmalerier fra 1843 pryder den fine stue. Du kan også opleve den gamle vandmølle fra 1827 med sin betagende mekanik i træ og høre lyden, når vandet fosser gennem de virksomme hjul.

Program

Arkitekt Anders Brüel viser rundt, fortæller og svarer på spørgsmål om restaureringen. Bygningskonstruktør Mikael Vikkelsø fortæller om og viser, hvordan møllen virker. Turen går både indenfor i stuehuset med de berømte vægmalerier, ind i møllehuset samt rundt på gårdspladsen.

Rundvisningen tager ca. halvanden time. 

Vandmøllen var middelalderens supermaskine  

Gammelby Mølle med stuehus og avlsgårdudgør et samlet kulturmiljø, der vidner om vandkraftens betydning og anvendelse i dansk landbokultur før industrialiseringen. Realdania By & Byg købte Gammelby Mølle i 2021, og føjede den til samlingen af historiske ejendomme.

Gammelby Mølle tilhører en bygningstype, som i dag er overflødig, men som i århundreder har været et essentielt omdrejningspunkt for livet i Danmark. Vandmøllens kraft kunne overføres til maling af korn, forarbejdning af klædestof, tærskning af korn, og meget mere. Møllens mekanik og funktionalitet er udviklet og forfinet gennem århundreder. Dens bidrag var lige så væsentlig i det før-moderne samfund, som kulkraft blev i industrialiseringens, og som computeren er i dag. 


Mødested
Vi mødes på gårdspladsen ved stuehuset.

Parkering
Parkering skal ske i vejkanten. Det er ikke muligt at parkere på gårdspladsen. Vi beder om, at man udviser størst mulig hensyn til naboer og trafik på vejen. 

Tilgængelighed
Hverken husene eller gårdspladsen er for dårligt gående.

Praktisk
Vi anbefaler praktisk fodtøj.

Arrangementer til dig