Det er blevet sommer på Gammelby mølle, hvor håndværkerne murer tavl, maler bindingsværk og slår de sidste søm i tagkonstruktionen. Hør arkitekt Anders Brüel fortælle om at restaurere avlsgården. Arbejdet er i sin sidste fase, inden gården skal lejes ud og begynde et nyt liv.
Derfor skal du med:
- Du får indsigt i restaureringen og bygningernes fremtid.
- Du ser resultatet af det arbejde, som har stået på gennem to år.
- Du hører arkitekten bag restaureringen fortælle om arbejdet og restaureringens mange faser.
Der er brugt mange kræfter på at sikre de 200 år gamle staldlænger på Gammelby Mølle et solidt – og ikke mindst tørt – fundament. Arbejdet sluttede i sidste halvdel af 2023, og siden har tømrerne udluset, restaureret og delvist fornyet den sindrige konstruktion af bindingsværk.
Alle tre længer på avlsgården står nu igen med et sammenhængende stråtag; et væsentligt aspekt, som understreger avlsgårdens helhed og historie. Under stråene arbejder murerne med at mure tavlene op igen. Herefter skal tavlene kalkes. Imens har maleren taget fat på at male al træværket. Dette kaldes at ’opstolpe’ hos fagfolk.
Realdania By & Byg sætter punktum for restaureringen af Gammelby Mølle i de sidste måneder af 2024. Vi hører om arbejdet frem mod afslutningen, og om hvad der skal ske med de 200 år gamle bygninger, når det hele skal lejes ud.
Vandmøllen var middelalderens supermaskine
Gammelby Mølle med stuehus og avlsgård udgør et samlet kulturmiljø, der vidner om vandkraftens betydning og anvendelse i dansk landbokultur før industrialiseringen. Realdania By & Byg købte Gammelby Mølle i 2021, og føjede den til samlingen af historiske ejendomme.
Gammelby Mølle tilhører en bygningstype, som i dag er overflødig, men som i århundreder har været et essentielt omdrejningspunkt for livet i Danmark. Vandmøllens kraft kunne overføre til at male korn, forarbejde klædestof, tærske korn, og meget mere. Møllens mekanik og funktion er udviklet og forfinet gennem århundreder. Dens bidrag var lige så væsentlig i det før-moderne samfund, som kulkraft blev i det industrialisede samfund, og som computeren er det i dag.
Program
Arkitekt Anders Brüel tager deltagerne med rundt på ejendommen og fortæller om det igangværende arbejde med at restaurere og sikre møllen for fremtiden. Rundvisningen tager ca. halvanden time.