Ventesal, postkontor og pakhus. Danske stationsbygninger over hele landet sikrede, at både mennesker, gods og breve kunne flytte sig nemt og bekvemt på tværs af landet i 1900-tallet. Således også i Gelsted, hvor der blev opført et pakhus i forbindelse med stationsbygningen fra 1911. På denne rundvisning sætter vi lys på restaureringen af pakhuset og nyindretningen af gårdrummet mod hovedbygningen, som allerede står færdig.
FLERE RUNDVISNINGER PÅ DAGEN - SE UNDER "TIDSPUNKT"
Kom tæt på den igangværende restaurering, hvor der nu arbejdes på med at sikre tag og fag på pakhuset. Vinduer bliver afrenset, træ udluset og rammer malet. Og mod stationsbygningen bliver gårdrummet omdannet til en lille gårdhave. Kom med Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Per Troelsen rundt i den klassiske fynske stationsbygning, som stop for stop er på en rejse fra forladt til fremtidssikret.
Undervejs kommer vi igennem det rå pakhus, gårdrummet, der er under restaurering, og naturligvis gennem selv stationsbygningen, som i det store allerede er restaureret. Undervejs fortæller Per Troelsen om restaureringen.
Stilen og stemningen skal så vidt muligt bevares, og målet er, at bygningen i store træk skal stå, som da DSB’s chefarkitekt, Heinrich Wenck, tegnede den i 1908. Samtidig skal husets energiforbrug reduceres mest muligt, når bygningen igen skal tages i brug. I det indre skal den tidligere stationsbygning nyindrettes, så den i fremtiden kan bruges til bolig og erhverv.
Program
14.30 Rundvisning ved arkitekt og projektleder Per Troelsen
15.30 Arrangementet slutter
Porten til verden
Gelsted Station på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart er opført i 1911 og er et meget intakt/velbevaret eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Den igangværende restaurering skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden.
Da stationsforstanderen i 1911 kunne åbne dørene til den nye stationsbygning, der er tegnet af DSB’s chefarkitekt Heinrich Wenck, blev Gelsted en del af det stadigt mere fintmaskede net af stationer, som skød op over hele landet i tiden fra 1860’erne til 1920’erne. På perroner over hele landet blev der læsset med Lurpak, bacon og forarbejdede varer, som blev sendt til byerne eller ud i verden. Jernbanerne var med til at sikre succesen for både andelsbønder og fabrikanter og forbandt Danmark med verden på en måde, der ikke var set før.