Fire længer, sorte stolper, hvide tavl, stråtækket tag og en skorsten. Sådan ser et dansk bindingsværkshus ud - eller gør det? Før byggematerialer blev industrialiserede var måden at bygge huse på bestemt af de materialer, som en bestemt egn kunne levere. Det er det, vi kalder for egnsbyggeskik.
I Realdania By & Bygs samling af historisk arkitektur findes et bredt udsnit af de mange forskellige måder at bygge hus på fra Læsøs tanghuse til Sejerøs sidebåndbindingsværk til Fyns rige tømmerkonstruktioner med suler.
Kom med til foredrag, når Realdania By & Byg Klubben stiller skarpt på husenes næsten glemte lokalidentiteter i selskab med dr. phil, historiker, etnolog og Peter Henningsen.
På Læsø var der så meget ålegræs, at øboerne lavede deres tangtage af det.
Tøndermarsken blev ofte oversvømmet, så beboerne måtte lave små kunstige bakker, som de kunne anlægge deres gårde på.
Lollandske bønder fik med tiden for vane at tække deres gavle, så de kunne stille deres redskaber i ly for regnen og facaderne blev kalket over stok og sten.
Når først man bliver opmærksom på det, vil man bemærke, at gamle danske bindingsværkshuse tager sig vidt forskelligt ud, afhængigt af hvor i landet man er. Og forskellene er opstået af vidt forskellige grunde. Egnens ressourcer, klima og ikke mindst tradition var afgørende for, hvordan bønderne byggede deres huse.
Med foredraget giver Peter Henningsen en introduktion til bindingsværksbyggeriets historie i Danmark, og derudover eksempler på regionale forskelle: sulebyggeri på Fyn, højremsbyggeri i Jylland og traditionelt bindingsværk i det øvrige Danmark.
Desuden giver han en oversigt over forskellige anlægsforme: Enlængede, trelængede og firelængede gårde, og hvor de især findes.
Foredragets fokus ligger dermed først og fremmest på den landlige byggeskik og på spørgsmålet om, hvorfor der optræder sådanne regionale forskelle.
Peter Henningsen er forfatter til flere bøger og tidligere museumschef Frilandsmuseet i Kongens Lyngby. I dag arbejder han som kulturarvskonsulent og museumsleder i Nordfyns Kommune.
Program
Peter Henningsen sætter dansk egnsbyggeskik under lup og giver et perspektiv på Realdania By & Bygs samling af enestående dansk arkitektur. Foredraget varer ca. en time, og vi holder en pause undervejs. Der vil være tid til spørgsmål.