I foråret 2025 begynder restaureringen af Rønne Gamle Elværk og Badeanstalt, der er opført i 1910-12 efter tegning af skønvirkearkitekt Anton Rosen. Vær med når Realdania By & Byg Klubben for første gang viser rundt i bygningerne og hør om arbejdet, der skal give anlægget nyt liv.
DER ER 2 RUNDVISNINGER PÅ DAGEN - SE TIDSPUNKTER I MENUEN TIL HØJRE
Rønne Elværk er blot ét af to fredede elværker i landet og udgør et sammenhængende bynært industrianlæg fra starten af 1900-tallet. Anlægget fortæller historien om elektrificeringen af Danmark. Elværket bestod oprindeligt af én maskinhal, en offentlig badeanstalt, der anvendte spildvarmen fra elproduktionen, samt en selvstændig bestyrerbolig.
I starten blev elektriciteten skabt af transformatorer, der blev drevet af kul og olie, og elværkerne servicerede Rønne By, herunder gadebelysning og offentlige bygninger. Da elværket blev opført, var det de færreste huse i Rønne, der havde indlagt vand, så badeanstalten havde en praktisk funktion og var derfor et samlingssted for de fleste af byens borgere.
Tag med Realdania By & Byg Klubben indenfor på en rundvisning, når vi for første gang besøger bygningerne. Arkitekt Anders Brüel fortæller om den forestående restaurering og viser rundt i bygningerne, hvor man kan se resultatet af de første destruktive indgreb.
Realdania By & Byg Klubben kommer til at følge restaureringen af Rønne Gamle Elværk og Badeanstalt fra start til slut. Dette er første besøg.
Program
Realdania By & Byg Klubbens vært byder velkommen. Restaureringsarkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Anders Brüel, viser rundt og fortæller om restaureringen, der kun lige er startet.
Om restaureringen
Rønne Gl. Elværk og Badeanstalt blev opført i 1910-12 efter tegning af arkitekt Anton Rosen. Elproduktionen ophørte omkring 1960 og frem til 2003 blev bygningerne anvendt til maskinværksted. Siden har hallerne været stort set ubenyttede og indvendigt i maskinhallerne er slitagen udbredt.
Frem mod sommeren 2028 gennemfører Realdania By & Byg en gennemgribende restaurering af det samlede bygningskompleks, som tager udgangspunkt i en fastholdelse og til dels genskabelse af ejendommens arkitektoniske og funktionelle udtryk og autenticitet, så den i fremtiden kan vidne om en bygningstype, der repræsenterer udviklingen mod elektrificeringen af det moderne Danmark. Efter restaureringen vil anlægget blive benyttet til kontorerhverv.